Yhteystiedot - Contact
koskinen.marjaana@gmail.com
jari.koskinen@luukku.com
 
kavijalaskuri 

 
Marjaana Koskisen lausunto eläinten hyvinvointilakiin


SCARFACE UUTISET  KEVÄT 2019

 

Scarface  kenneli saavutti yhden virstan pylvään, kun Elmosta tuli Vuoden Staffi ja Vuoden veteraani 2018. Kasvattajana koen, että Elmon kohdalla onnistuminen on ollut  100 prosenttista, upea uros, mukavan luonteinen, terve ja ihanassa perheessä Kirsin ja Timon luona. Elmo voitti vuoden veteraanikisan huimalla pistemäärällä, ollen 5x ROP- ja kerran VSP -veteraani, Elmo on  pärjännyt vuosien saatossa erikoisnäyttelyssä ollen PU2 ja PU4 sekä terrierinäyttelyssä veteraanina viime vuosina ollen ROP ja VSP.  Elmon saavutus voittaessaan  Vuoden staffin ja veteraanin  9 -vuotiaana staffina on vertaansa vaille. Elmo jää eläkkeellee, mutta isoimpiin näyttelyhin saattaa piipahtaa.

Voi sitä onnittelujen määrää, sähköpostini ja whatsappini on melkein mennyt tukkoon, kun tutut kasvattajat ja staffi-ihmiset ovat onnitteluviestejään lähettäneet, ei vaan, edellä mainittu oli toiveajattelua; ihan hiljaista on ollut, lähestulkoon kuollutta…

 

Scarface kenneli juhlii tänä vuonna 25- vuotista taivaltaan ja kutsuu kasvatin omistajia historian alusta tähän päivään juhlimaan kanssaan. Olemme onnistuneet staffin kasvatuksessa hyvin, kennelli sai Vuolasvirtapalkinnon 2001, 43 kasvateista on  Suomen muotovalioita ja lähestulkoon kaikki muotovaliot kolmella Suomen sertillä ja luonnetestin ja MH-kokeen on suorittanut 18 kasvattia, terveystutkimuksiin panostetaan, kasvatit ovat laajasti tutkittuja ja terveys on hyvällä mallilla.

Erikoisnäyttely on voitettu kolme kertaa , Fi mva Scarface Parliament Boy ” Paavo” kaksi kertaa ja Fi mva Scarface August Moon”Reino” kerran. Kennelistä on lähtöisin myös sankaristaffi ”Remus”.

Tälle vuodelle on suunnitteilla punainen  kesäpentue Teelalle ja Elmolle.Viime vuoden Muusan ja Röllin pennut ovat kohta puolen vuoden ikäisiä, hampaat ovat vaihtuneet ja perheet ovat lähettäneet kuvia pennuista ja olemme olleet aktiivisesti yhteydessä, kiitos teille kaikille!


SCARFACE UUTISET JOULUKUU/2018

Tämä vuosi on ollut Elmon / Fi mva JV-10 Scarface Saturdayn ja Muusan vuosi. Elmon näyttelytulokset ovat huippuluokkaa, niin veteraani- kuin staffikehässä ja onkin vaikea uskoa, että Elmo on jo yli yhdeksän vuotias, kunto on huipussaan. Kiitos Elmon saavutuksista lankeaa omistajille Kirsille ja Timolle, Kirsi on upeasti handlannut Elmoa ja molemmat omistajat ovat panostaneet uroksen terveyteen, kunnon ylläpitämiseen ja Elmoa on tuotu esille mm. näyttelyihin. Elmo osallistui kahdeksaan isoon näyttelyyn ollen kuudessa näyttelyssä PU-sijoituksilla, yhdessä näyttelyssä ROP ja kahdessa VSP ja kahdessa PU2, yhdessä PU4. Elmo oli  neljä kertaa ROP-veteraani ja kerran VSP. Upea vuosi !

Muusa sai pennut syyskuussa, kuusi tyttöä ja yhden pojan. Muusa synnytti  ja hoiti pentunsa hyvin; on täyden kympin tyttö. Muusan emäntä Heidi on panostanut staffiinsa, Muusaa on esitetty näyttelyissä ja luonnetestattu ; Heidin kanssa yhteistyö on toiminut aina, kiitos Heidille. Muusan ja Röllin pennut vaikuttavat kivanluonteisilta ja aika näyttää, miten tulevat pärjäämään  näyttelyissä ja muissa harrastuksissa.

Kullan pojasta Dinosta on kehkeytynyt monilahjakkuus, Dino on ollut värikoulutuksessa ja suoritta- nut rallitokon alkeiskurssin ja käynyt aktiivisesti näyttelyissä ja saanut ensimmäisen sertinsä. Kiitos Sadulle, Dinon aktiiviselle omistajalle.

Tämä vuosi on muutoin ollut harmaa ja ikävä, mutta onneksi loppuvuotta kohta on saanut iloita eikä joulunaikaan viitsi kirjoittaa ikävistä asioista ehkä myöhemmin palaan vuoden tapahtumiin…

Olen hämmästyneenä seurannut kasvattajien intoa tuoda tuonteja esim. Espanjasta ja muualta Euroopasta ja Venäjältä. Sellaiset kasvattajat, joilla ei ole kokemusta kasvatuksesta ,tuovat useita tuonteja yhdistävät tuontejaan.Aikamoista arpapeliä koirien terveydellä esimerkiksi Espanjassa ei tutkita lainkaan koiria: ei silmiä, ei polvia, ei kyynäriä ei lonkkia ei  tutkita yhtään mitään. Kun Suomessa tutkitaan pakosta  tuontien lonkat ja silmät, ei kuitenkaan tiedetä lainkaan, mitä koiran takaa tulee ja jos sitten vielä yhdistetään kaksi tuontia, joita on tutkittu heikosti, voidaan saada mitä ihmeellisempiä sairauksia.

Ja vaikka esim. espanjalaisen kennelin maine olisi hyvä, todellisuus voi olla toista. Itse olen käynyt  kennelissä, jossa oli neljä narttua ”autotallin tapaisessa” rakennuksessa, huoneessa oli neljä narttua, joilla oli  eri ikäiset pennut. Kaikki nartut pienissä häkeissä pentujensa kanssa lämpölamppujen alla ja nartuilla yhteensä 24 pentua ! Kyseessä oli pentutehdas, vaikka kasvattaja näyttää kotisivujen ja imagonsa puolesta vastuulliselta kasvattajalta.

Ihmettelen myös, mikä kiire on joillakin suomalaisilla staffikasvattajilla. Narttuja astutetaan narttujen perään, vuodessa voidaan tehdä  yli kaksi pentuetta eikä kasvatteja välttämättä näy missään harrastuksissa: ei koiranäyttelyissä, ei tokossa ,ei agilityssä eikä luonnetesteissä.

Minulla on ollut täysi työ hoitaa yhden pentueen pennut ja  perheet, ei pelkästään riitä, että narttu pennutetaan, perheiden kanssa pitää työskennellä koko koiran eliniän.


SCARFACE UUTISET KESÄ/2018

Staffien erikoisnäyttely ja 50-vuotisjuhla oli kesäkuun lopulla. Näyttelypaikka oli hyvä ja järjestelyt toimivat, mutta pieniä puutteitakin oli. Vessoihin oli matkaa samoin juhlavuoden palkinnoissa ja ruusukkeissa oli kitsasteltu eikä käännöspalvelu toiminut, aika harva näytteilleasettaja osaa sujuvaa venäjän kieltä.

 

Edelleen hämmästelen sitä,ettei staffien tuomareiksi voitu ottaa edes juhlavuoden kunniaksi englantilaisia, rodun kotimaan tuomareita. Tänä vuonna tuomarit olivat värirasisteja, mustia ja brindlejä staffeja ei juurikaan palkittu.

Oli erikoista,että ROP staffiksi valittiin uros, joka oli kehäkäyttäytymisessään selvästi aggressiivinen niin muille staffeille kuin omistajalleen. Tuomari  Martin Skeffingtonin arvosteluun aggressiivisuus ei vaikuttanut lainkaan. Ehkä tuomarit pitäisi myös vähän paremmin briiffata, että osaavat noudattaa meidän sääntöjämme, staffi ei saa olla aggressiivinen ja hyökkäävä omistajaansa ja ohjaansa kohtaan!Toivottavasti Jyväskylän näyttelytoimikunta briiffaa Skeffingtonin paremmin, kun hän arvostelee siellä staffit marraskuussa.

Yhdistyksen iltajuhla piti sisällään erinomaisen buffeen ja jälkiruuan eikä minulle henkilökohtaisesti jäänyt juhlasta käteen kuin sanat: tyyny, hattu ja akku.

 

Huomasin, että muutamat kennelit jättivät tämän vuoden erikoisnäyttelyn väliin, ainoastaan kolmesta kennelistä oli ilmoitettu 10 kasvattia näyttelyyn Röllivuoresta, Zesirosta ja Scarfacesta ja kasvattajaluokan olisi saanut 14 kenneliä halutessaan. Erikoisnäyttely on ensi vuonna 29.07.2019 ja edelleen toivon, että staffituomareiksi kutsutaan englantilaisia tuomareita, jotka eivät ole värirasisteja. Taitaa olla niin, ettei hallituksessa istuvat amstaffi-ihmiset osaa arvostaa toivettani.


SCARFACE UUTISET HELMIKUU/2018

EI SAA KOPIOIDA EI LIITTÄÄ EIKÄ JAKAA

Espanjassa eläinten oikeuksia on parannettu, eläimet eivät ole enää lainsäädännössä esineitä kuten ne ovat esimerkiksi Suomessa.Tämän vuoden alusta eläimiä kohdellaan laissa elävinä olentoina, aiemmin eläimet ovat olleet lain mukaan verrattavissa tavaroihin, näin on edelleen Suomessa.

Aiemmin Espanjassa eläimiä on käsitelty ihmisen omaisuutena, joilla ei ole muuta kuin rahallista arvoa. Eläimiä on voitu takavarikoida tai periä kuten mitä tahansa omaisuutta. Lakimuutos erottaa eläimet tavaroista sekä muista elävistä olenoista kuten kasveista ja ihmisistä. Muutos vaikuttaa mm.avieroihin, joissa kotieläimiä ei enää kohdella kuin tavaraa, vaan tuomari voi päättää niiden huoltajuudesta. Lakimuutos antaa eläimille paremman suojan ja luo omistajalle uusia vaatimuksia. Suomessa voitaisiin ottaa mallia Espanjasta ja muuttaa lainsäädäntöä vastaavasti.Kennelliittokin voisi ryhdistyä ja tehdä asiasta vaikka kansalaisaloitteen ja esittää kyseisen muutoksen myös Suomeen.

Suomessa ollaan parhaillaan uusimassa eläinsuojelulakia. Laista tuleekin maailman tiukin, jos luonnoksen mukaisesti lakiteksti toteutuu eikä koirankasvatus ole enää mahdollista ja osa koiraroduista epäsuorasti kielletään lain 26 pykälässä eläinjalostuksen tiukkojen kriteerien muodossa ja niitä seuraavissa sanktioissa, jotka ovat rikoslain pykäliä. Kasvatustoiminta ja eläinjalostus on sanktioitu rikoslain 17 luvun 14, 14a ja 15 pykälissä ja tuskin kukaan kasvattaja haluaa tulla tuomituksi eläinsuojelurikoksesta sakoilla(lievä eläinsuojelurikos), tai kahden tai neljän vuoden vankeustuomiolla (törkeä eläinsuojelurikos). Mitä tekee koirankasvattajien etujärjestö sukoka tai kennelliitto? Ei juuri mitään, asiasta on tiedote sivuilla, jossa todetaan, että toivotaan rotujärjestöiltä lausuntoa ja itse ollaan tekemässä lausunto,mutta kantaa ei oteta puoleen eikä toiseen. Nyt pitäisi olla liikkeellä omien ehdotusten kanssa eduskunnan suuntaan niihin kansanedustajiin, joilla on koira sekä yhteen koirankasvattajaan, myös maa-ja metsätalousministeri pitäisi infota tai olisi pitänyt infota jo ennen kuin lakiluonnosta annettiin julkisuuteen. Kansalaisaloitteen tekeminen on myös mahdollista ja se kannattaa tehdä ennenkuin lakialoite käsitellään eduskunnassa. Vai ollaanko kennelliitossa ja sukokassa lakiluonnoksen takana?SCARFACE UUTISET TAMMIKUU 2018
ei saa kopioida ei liittää ei jakaa

Vuoden vaihteen aikaan on ollut ruhtinaallisesti aikaa ja olen lukenut uudestaan Salme Mujusen ”Koiran rakenne”-mammuttikirjan. Kirjassa on mielenkiintoinen näkemys kasvattajien jalostussuunnitelmista. Kasvattaja voi kasvatuksessa orientoitua koiran luonteeseen tai käyttötehtävään tai sitten jalostuskriteerinä on koiran rakenne ja ulkomuoto. Rakennetta ja ulkomuotoa voidaan toteuttaa joko luonnontieteellisesti tai taiteellisesti. Kolmantena luokkana Mujunen esittää: EI MITÄÄN SUUNTAUTUMISTA jalostukseen; ainoastaan koirapopulaation määrää lisäätään, tehdään pentuja ja saadaan taloudellista hyötyä kasvatuksesta.

Ikävä kyllä aika monella kasvattajalla näyttää olevan ohjenuorana ”ei mitään suuntaumista”-jalostukseen tai miten muuten on selitettävissä, että nartulla tehdään kennelliiton hyväksymä maksimimäärä 5 pentuetta. Kun katsoin jalostustietokannasta, Suomessa kasvattettuja staffinarttuja on 10 kappaletta ,joilla 5 pentuetta tai enemmän. Onneksi ilmiö on väistymään päin, tiuhaan pennutettujen narttujen ikä on korkea ja osa on jo edesmenneitä. Jos narttu elää esim.10 -vuotiaaksi ja narttu pennutettaan 5 kertaa elämänsä aikana, ei nartulla ole juuri mitään muuta elämään kuin pentujen hoito ja pentueista toipuminen, narttu on pelkkä ”pentukone” ja tuotantoeläin. Kasvattaja voi perustella tiuhaa pennutusta, että narttu on hyvä periyttäjä, hyvä synnyttämään, hyvä hoitamaan
pentuja jne. Väitän, ettei Suomessa ole olemassakaan niin laadukasta staffinarttua, että tarvitsisi pennuttaa kolmea kertaa enempää esim. Elmon tyttäristä kaksi on huippunarttua, molemmat vuoden staffeja , nartut ovat myös luonteeltaan mitä upeampia staffeja ja varmasti emäominaisuudetkin kohdallaan eikä kasvattajalle ole tullut mielenkään tehdä nartuista ” pentukoneita”. Kyseinen kasvattaja kasvattaa laatua ja tarkoin pohtii jalostussuunnitelmat.

Laki eläinten hyvinvoinnista on lausuntokierroksella. Uusi laki kieltää tai rajoittaa tiettyjen rotujen kasvatusta Suomessa sanktioin. Lain 26 pykälä kieltää tiettyjen koirarotujen käytön kasvatuksessa mm. lyhytkuonoisten, ihopoimuisten, rotujen jossa esiintyy aukiletta, rodut,joissa on virheasentoista raajarakennetta. Lain perusteluihin on kirjoitettu lemmikkieläinten jalostusta koskeva päätöslauselma vuodelta 1995, jossa on tarkemmin määritelty tietyt koirarodut, joita päätöslauselma koskee, esim.staffi lasketaan lyhytkuonoisiin rotuihin.

Pykälän 1-3 momentti kuuluu seuraavasti:eläintä ei saa käyttää jalostukseen jos
1)käytettävä jalostusyhdistelmä aiheuttaa todennäköisesti jälkeläisille sellaisia sairauksia tai ominaisuuksia, jotka heikentävät eläimen fyysista tai psyykkistä toimintakykykyä tai heikentävät sen mahdollisuuksia käyttäytyä lajityypillisesti ... tai 2)eläin ei rakenteellisen vian tai sairauden vuoksi kykene lisääntymään luonnollisella tavalla tai
3)lisääntymisestä aiheutuu todennäköisesti merkittävää haittaa eläimen hyvinvoinnille Kaikista edellä mainituista kohdista kasvattaja voidaan tuomita rikoslain mukaiseen eläinsuojelurikokseen mm. sakkoihin.

Vimeksi kun eläinsuojelulakia valmisteltiin, ei menty rotukieltoihin, koska asianomainen virkamies antoi kennelliitolle ja rotujärjestöille velvoitteen omassa toiminnaan saattaa rodut terveemmiksi pitkällä aikajänteellä. Mielestäni tässä on aika hyvin onnistuttu, on tehty tiukkoja pevisa-ohjelmia, JTO:ta ja kennelliiton jalostustrategia myös rajaa kasvatustoimintaa.

Uusi laki kieltää myös mm. keisarinleikkaukset ja keinosiemennyksen ja laissa on melkein joka kohdassa valtioneuvoston asetuksenanto- oikeus. Uskon että Suomen hallituksella on tärkeämpääkin tekemistä kuin pohtia koirien keisarinleikkauksia ja keinosiemennyksiä. Laki pitää kirjoittaa ilman viitteitä asetuksiin. Jos laki menisi tässä muodossa läpi, en usko,että kovinkaan moni haluaa enää kasvattaa, kun tietyt rodut leimattaisiin eläinjalostuksen kannalta sanktioiduiksi rodun erityisominaisuuden takia.

Eläinsuojeluun teoreettisesti ja liian innokkaasti suhtautuva harrastajaporukka, jolla ei ole kokemusta koirien kasvattamisesta, voi jäädä tulevaisuudessa kokonaan ilman rotukoiran pentuja.


EI SAA KOPIOIDA EI LIITTÄÄ EIKÄ JAKAASCARFACE UUTISET JOULUKUU 2017

On pikkujoulun aika, otan pienen varaslähdön jouluun ja jaan muutaman joululahjan jo nyt.

Isoimman lahjapaketin ansaitsevat kaikki Scarface kasvattien omistajat, olette huolehtineet hyvin ja vastuuntuntoisesti kasvateista ja tuoneet kasvatteja mukavasti esille erinäisissä harrastuksissa. Olette myös jaksaneet kuunnella kasvattajan neuvoja ja ohjeita. Henkilökohtaisen joululahjan ansaitsevat Hanna : kotisivujen aktiivisista päivityksestä; Kirsi: upeista mainoksista; Anitta:hienoista valokuvista ja Scarface-päivien järjestämisestä; Marita: staffien erikoisnäyttelyn järjestämisesti Keuruulla ja Scarface- kalenterin toteuttamisesta sekä Tiina: webmasterin hommien hoidosta Scarface facebookryhmässä.

Staffiyhdistyksen hallituksesta joululahjan ansaitsevat Salina Parkkonen, aina aktiivisena ja yhteistyökykyisenä sihteerinä, Eija Rahikka jalostusasioihin paneutuvana jäsenenä ja Susan Berghäll luonnetestien järjestäjänä, Paula Pekkanen ystävällisenä jäsensihteerinä sekä yhdistyksen sivujen aktiivinen webmaster Tiina Kiiltomäki, joka jaksaa aina yllättää nopeilla päivityksillä.

Vietimme pikkujoulua Alicanten kansainvälisessä koiranäyttelyssä, paikalla oli 120 staffia, aikamoinen otos espanjalaisesta staffikannasta. Tuomarina toimi tuomarimuutoksen myötä englantilainen Dave Lee, alun alkaen tuomarina piti olla Steve Halifax (Jackstaff).

Punaisia ja punapiedejä staffeja oli enemmän kuin mustia staffeja. Nuorten luokan voitti valkopied uros Eartquake Staff Oracle,toiseksi sijoittui Itcheboren Breach of Plans, kolmanneksi Jucalstaff Vicyen ja neljänneksi D Spain Fueco Negro Cherokee, nuortenluokassa ei ollut kuin 9 staffia.

Avoimessa luokassa kisasi 29 staffia ja luokan voitti ranskalainen uros jch ch Lord Largo Pineapple du clan Molotov. Samainen uros on kilpaillut menestyksekkäästi Englannissa eikä uroksessa ollut moitteen sijaa. Kaunis tummanpunainen valkoisin merkein, hyvä pää ehkä pigmenttiä saisi olla vähän enemmän, kaunis selkälinja, raajaluusto, hännänkanto ja erinomainen liikkuja.

Pomo sai erin ja esiintyi mallikkaasta. Kehässä oli useita rähjääviä uroksia, myös joitakin arkoja yksilöitä. Jos espanjalaiset urokset esitettäisiin Suomen kehissä, eivät juuri eh:ta tai eri:ä enempää saisi, koska useilla on korkea hännänkanto, ovat kooltaan pienempiä, kapeampia eikä rintakehä ole massiivinen ja pää on myös kooltaan pienempi, mitä Suomessa on totuttu näkemään ja staffit ovat todella kuivassa /fittness kunnossa, urokset ovat painoltaan noin 16-18 kiloisia. Liikalihavia staffeja ei ollut ensimmäistäkään. Muutamia ontuvia staffeja näkyi ja liikkeissä oli aikalailla sanottavaa. Monet yksilöt olivat lihasköyhiä. Espanjalaisten urosten pään malli on yleensä hyvä, ei juuri näy ryppyisiä päitä eikä liikaa huulia ja korvat ovat myös yleensä kauniit pienet ja ohuet ruusukorvat ja silmät tummat väriltään, pyöreät ja kaukana toisistaan.

Olen kyllä sitä mieltä, että staffit vastaavat kooltaan paremmin rotumääritelmää Espanjassa kuin Suomessa. Olisikin enemmän kuin perusteltua punnita ja mitata Suomalaista staffikantaa esim. ensi vuoden erikoisnäyttelyssä. Vaikka on juhlaerikoisnäyttely, ei ensimmäistäkään rodun kotimaan tuomaria ole kutsuttu arvostelemaan, mikä on mielestäni hyvin erikoista eikä puheenjohtajan perustelut hollantilaisen ja irlantilaisen tuomarin kutsumisesta ainakaan minuun uppoa. On ihan turhaa verrata amstaffeja ja staffeja toisiinsa tuomarivalintoja tehdessä. Alicanten kolmessa näytteylyssä 2-3.12 oli kolme brittituomaria! Samoin Ruotsin kesän erikoisnäyttelyssä on ollut 4 -5 brittituomaria ja talven erkkarissa myös kaksi. Muita maita voi käyttää vertailukohteena.

Moni kenneli tuo ”liukuhihnalta ” staffeja niin Espanjasta kuin muualtakin Euroopasta. Kehottaisin tutustumaan pentujen vanhempiin ”livenä” ennen kuin ostopäätöstä tehdään. Valokuvassa kaunis staffi ei välttämättä ole sitä luonnossa. Eikä valokuvan perusteella pysty arvioimaan minkäluonteinen staffi on. Vaikka tänään Alicanten näyttelyssä oli paikalla yli 120 staffia ja liki 70 urosta, siitosuroksiksi kelpuuttaisin ainoastaan 4 urosta eikä näitä neljää urostakaan ole millään lailla terveystutkittu, koska täältä ei tutkita koiria.


EI SAA KOPIOIDA EI LIITTÄÄ EIKÄ JAKAASCARFACE UUTISET MARRASKUU

Enpä olisi uskonut, että törmää eräänlaiseen ”valemediaan” koirasivuilla; jopa oman rodun piirissä.

Ruotsalainen staffiharrastaja, noviisikasvattaja David Hermansson ylläpitää Nordic staffords -sivuja, vahingossa löysin tieni sivuille. Olin yllättynyt, miten subjektiiviset sivut olivat. Näytti vähän siltä,että oma koira tai tuttavan koira haluttiin Top listan kärkeen keinoja kaihtamatta; kilpakumppani, jolla on reilusti enemmän pisteitä jopa sivujen ylläpitäjän omalla laskutyylillä laskettuna, oli tiputettu harmaalle sijalle ilman, että näkyi minkäänlaista perustetta menettelylle eikä koira näy tilastoissa ykkössijalla. Sivujen ylläpitäjä on itse ideoinnut pistelaskusysteemin. TOP BREEDER pisteitä oli väärin laskettu. Esimerkiksi Scarface kennelin pisteistä puuttui Elmon 211 pistettä ja kennelin kokonaispistemääräksi oli laskettu 444, vaikka oikea pistemäärä on 628 pistettä. Pyysin sivujen ylläpitäjää korjaamaan omaa pistelaskuaan useiden viikkojen ajan, mutta hän korjasi tuloksen vasta useamman yhteydenoton jälkeen. En ole tarkistanut muiden koirien/kasvattajien tulosta ja pelkään pahoin, että virheitä löytyy. Ihmettelen, että joku viitsii nähdä suunnattoman vaivan vain ylläpitääksen ”valemediaa” tai harhaanjohtavaa taulukointia staffien näyttelytuloksista.

Dino on kotiutunut hyvin Sadun ja Jukan luo Kuopioon. Polveutumistutkimuksessa varmistui, että Iiro/ Vangerbull Iron Man on Dinon isä. Polveutumisen tutkiminen on hankala systeemi: hidas, byrokraattinen ja kallis. Jos halutaan, että koirat DNA testataan, kennelliiton pitäisi kehittää omaa sähköistä järjestelmäänsä juostavammaksi. Dino/ Scarface The Little Prince on nuorin Scarface kasvatti ja täyttää 12 viikkoa ensi viikolla ja saa ekat rokotuksensa, vanhin elossa oleva Scarface kasvatti on Scarface Carpe Diem ”Aada”, joka täyttää reilun viikon päästä 17 vuotta. Kunnioitettava ikä! Onnea!

Marita on teettämässä Scarface- vuosikalentereita, ottakaa yhteyttä Maritaan, jos haluatte osallistua kalenterin tekoon, Scarface facebook -ryhmässä on tarkemmat tiedot asiasta.
Ensi keväänä voisi useampi Scarface kasvatin omistaja mennä kasvatin kanssa luonnetestiin ( n. 4 vuotias - alle 8 vuotias). Yhdistyksen kotisivuilla näkyy luonnetestien päivämäärät ja testiin pitää ilmoittautua puhelimitse.

EI SAA KOPIOIDA EI LIITTÄÄ EIKÄ JAKAASCARFACE UUTISET LOKA-MARRASKUU

Syksy on taas tullut rankkoine sateineen eikä kesää oikein ollut. Pihapiirimme tutut eläimet voi edelleen tavata, peuraemä käy kahden vasan kanssa pellolla syömässä herkkuja mm. mangoldia, papuja ja mansikanlehtiä, merikotka saalistaa ja katsastaa mahdolliset saalispaikat ilmasta käsin, kettu taas ilmestyy hämärään aikaan pellon laidalle saalistamaan mm. maamyyriä, myyrät ovat olleet tänä vuonna aktiivisia, peruna poikineen on päätynyt niiden suihin.

Kullan poika Scarface The Little Prince ”Dino” täytti 7 viikkoa ja oli pentuetarkastuksessa Raisiossa Paikkarin eläinlääkäriasemalla (kunnallinen). Paikkarissa yhden pennun pentuetarkastus maksoi 34,50 euroa ja poliklinikkamaksun 15 euroa. Jos olisimme menneet yksityiseen Raision Evidensiaan rahaa olisi kulunut 78 euroa, aikamoinen ero hinnoissa ;yksityinen Evidensia on 28,5 euroa kalliimpi! Kunnalliset eläinlääkäripalvelut ovat uhattuina enkä ole huomattunut että Kennelliitto tai kasvattajien etujärjestö Sukoka olisi mitenkään kommentoinnut asiaa; nostanut asiaa esille tai puolustanut kunnallisia edullisia eläinlääkäripalveluja. Kennelliitto on jopa ottanut ruotsalaisen/monikansallisen Evidensian Messarin näyttelyiden yhteistyökumppaniksi eikä ole minkäänlaista havaintoa siitä, että keskusteltaisiin, miten koiranomistajat /kasvattajat pystyvät maksamaan kalliita hintoja koirien terveydenhoidosta nyt ja tulevaisuudessa. Evidensia on Euroopan johtava eläinlääkäripalveluita tarjoava yritys ja Suomessa on reilut 30 toimipistettä. En usko, että eläinlääkäripalveluiden keskittyminen ja monopolisoituminen tuo mitään hyvää tullessaan.

Viime aikoina koiraihmisten jutuista on paljastunut, että koirien sairauksia hoidettaessa tehdään turhia tutkimuksia, jotka ovat kalliita ja jopa hoidot ovat olleet virheellisiä esimerkiksi kapia sairastavalle koiralle on annettu pitkä antibioottikuuri eikä lainkaan kapilääkitystä.

Kennelliiton toinen yhteistyökumppani on ruotsalainen vakuutusyhtiö Agria, olisi mukavaa kuulla perusteluja kyseiseen yhteistyöhön ja miten suomalaiset vakuutusyhtiöt suhtautuvat asiaan? Ruotsin Svenska Kennelklubben yhteistyökumppanina on ruotsalainen vakuutusyhtiö Agria, mutta esimerkiksi Ruotsin voittajanäyttelyn sivuilla ei näy, että sponsoroitaisiin esimerkiksi Evidensiaa? Suomen Kennelliiton linjauksia yhteistyökumppaniasiassa on vaikeaa ymmärtää vai aikooko Suomen Kennelliitto ulkoistaa itsensä ja tulevaisuudessa fuusioituu ruotsalaiseen Svenska kennelklubbeniin? En ole kovin isänmaallinen, mutta ihmettelen tätä ruotsalaisuusbuumia, jota kennelliitto tukee valinnoillaan.

IHANNESTAFFI

Scarface kotisivuilla on kerran kahdessa kuukaudessa merkittävän ja arvostetun kasvattajan näkemys ihannestaffista sekä innokkaan ja rodulle omistautuneen staffin omistajan/omistajien
näkemys samasta aihepiiristä kera valokuvien, kyseessä on kutsukirjoitus.

Toivon, että IHANNESTAFFI-kirjoitukset osaltaan auttavat luomaan positiivista ilmapiiriä ja keskitytään staffiin rotuna vähän syvällisemmin kuin näyttelyiden tai kokeiden kautta. Henkinen pääoma ja pohdinta on hauskaa, kun jaksaa hetkeksi pysähtyä pohtimaan ja kirjoittamaan.
Kiitos kirjoituksista!


Anitta Kröger: Ihanne staffini


Milla Mäkivaara, kennel Finemills: Ihannestaffini


Ei saa kopioida ei linkittää eikä liittää


SCARFACE UUTISET SYYS/LOKAKUU

Kullan poikapentu on neliviikkoinen: reipas, iloinen hännänheiluttaja ja leikkii minkä uniltaan ehtii. Etusivulla on useita kuvia pikkuherrasta nimeltään Scarface The Little Prince ja Kullasta. Pikkupoika onkin ainut Scarface kasvatti tänä vuonna. Tämän vuoden pentusuunnitelmat kun eivät ole menneet putkeen, ensin Janis jäi tyhjäksi ja Maisan ainut pentu menehtyi. Ikävien uutisten määrä ei näytä loppuvan, Ansalta ja Moonalta poistettiin kohtu sisarten ollessa vuoden ikäisiä…

Tuontinarttu Jajcas Positive Dreamin linja ei jatku Scarface staffeissa, ellei Jacobille löydy sopivaa Scarface tyttöä astuttavaksi. Scarface kenneli on tuonut 6 urosta Englannista ja yhden Irlannista ja kolme narttua Englannista. Tuontinartuista Fi mva Tycron Ruff In Tumblen ”Gypsy” ja Fi mva Seenworstaff Shizzacrackan ”Poppet” ovat olleet onnistuneita tuonteja niin terveytensä, luonteensa kuin ulkomuotonsa suhteen ja ovat vahvasti Scarface staffien sukulinjoissa.

Scarface kennelin ensimmäinen tuontiuros Multichampion Morka the Fireblade ”Poika” on kennelin kantauros ja kaikkien Scarface kasvattien sukutaulussa. Poika on periyttänyt erittäin terveitä staffeja, vahvan luonteisia ja hyvää rotutyyppiä. Pojalla on yhdeksän pentuetta neljässä eri kennelissä ja Scarface pentueita 4.

Scarface tuontiurokset ovat jättäneet vahvasti tassunjälkensä suomalaisiin staffeihin, esiintyen useimpien suomalaisten kennelien jalostusyksilöiden sukutauluissa ja jopa kantanarttujen.

Fi mva JV-05 Jajca s Conqueror ”Iippoa” on käyttänyt 10 kenneliä ja viisi kenneliä kaksi kertaa ja Iippo löytyykin melkein aina mustien suomalaisten staffien sukutaulusta samoin Jajcas Jack Frost ”Jacob" ja Jacobin sukulinjat näkyvät näyttelykehissä tänä päivänäkin. Jacobia on käyttäynyt 6 kenneliä.

Gallanstaff Touch of Gold ”Rölli”on monien punaisten staffien takana ja Rölliä on käyttänyt 12 kenneliä. Toista punaista urosta Fi mva Bradfax Kushanku ”Roppia” on käyttänyt seitsemän kenneliä.

Scarface kenneli on auliisti antanut tuontiuroksiaan myös muiden kennelien käytettäväksi ja monet ovat menestyneet tuontien avustuksella. Mitään suurta kiitosta ei ole kuulunut, enemmänkin on ” kauttarantojen” kuulunut negatiivista palautetta.

Scarface kenneli on tuonut pakastespermaa kaksi kertaa GB CH AU CH Colliermans Lionheart at Dazmanic ”Georgen” spermaa vuonna 2008, josta saanut kaksi hyvää pentuetta Scarface L- ja S-pentueen ja esimerksi FI mva Jv-09 Scarface Saturday Boy ”Elmoa” on käytetty siitokseen 10 kertaa ja Elmolla on 13 muotovaliota ja kaksi vuoden staffia jälkeläisissään. Kenneli toi myös Kyraloebis Italian Gigalon sperman.

Scarface kennelin viimeinen tuontiuros on kolmevuotias Roughnecks Leading Light ”Pomo”, jota on käyttänyt Fiteck kenneli. Pomon poika Yoda oli erkkarissa ROP-pentu ja BIS-2. Scarface kenneli on onnistunut tuonneissaan.

Staffien tuominen ulkomailta vaatii hyviä henkilösuhteita englantilaisiin kasvattajiin, myös tietoa koirien sukutauluista, mutta myös koirien näkemistä livenä. Valokuvassa staffi voi olla upean näköinen,mutta ei välttämättä luonnossa eikä luonnetta pysty näkemään, ellei ole kontaktissa koiraan.


EI SAA KOPIOIDA EI LINKITTÄÄ EIKÄ JAKAA
kuva: Heidi Karjalainen

SCARFACE UUTISET SYYSKUU / 2017

Ampuminmaalla on jo syksyiset tunnelmat, mustikkaa tulee kohtalaisesti,
puolukka punertaa; kesän kuivuuden takia sieniä ei juuri ole. Pihapiirissä
viihtyvällä peuralla ja kyhmyjoutsenella on pari jälkeläistä ja villikissalla yksi.
Yksi jälkeläinen tai yhtään onkin tämän vuoden ilmiö. Janis odotti isohkoa
pentuetta ultran perusteella, mutta oli luonut pentunsa, Hansu sai alkukesästä yhden tytön, Maisa yhden pojan, joka menehtyi ja Kulta yhden pojan.

Kasvattajalle ei yhtään tai yksi pentu ei ole mitenkään miellyttävää, koska
tiedossa on yleensä riskisynnytys varsinkin jos pentu on kooltaan suuri tai
tulossa virheasennossa myös polttoheikkoutta voi ilmetä yhden kahden pennun pentueessa. Kun pohtii yhden pennun synnyttäneen nartun astuttamista uudestaan, kannattaa luopua hankkeesta, jos narttu synnyttää ennenaikaisesti tai on totaalista polttoheikkoutta tai nartulla on ahdas lantio. Ensi vuodella on suunnitteilla kaksi tai kolme Scarface-pentuetta ja toivotaan, että tuleva vuosi olisi hedelmällisempi kuin tämä vuosi.

Ykkönen tai kakkonen on koiranäyttelyssä hyvä saavutus ja erikoisnäyttelyssä PU/PN-sijoitus on aina loistava tulos. TerriEri näyttelyssä Fi mva JV-10 Scarface Saturday Boy oli ROP ja Rop- veteraani ja kuukautta aikaisemmin erkkarissa PU2 Miguel Navarrolla, Elmolla ja Kirsillä menee lujaa, muistettakoon, että Elmo oli vuonna 2010 erkkarissa Kay Aspinilla (kennel Scarthwaite) PU4 . Fi mva Scarface Rasputin”Sälli” oli hienosti TerriErissä PU2.

Pieni kertaus, miten Scarface kasvatit ovat pärjänneet erkoisnäyttelyissä vuosien saatossa. Parhaiten erkkareissa on menestynyt FI mva Scarface Parliament Boy ”Paavo” ollen englantilaisilla kasvattajatuomareilla vuonna 2001 Fred Gaddilla (kennel Gadkey) PU2 ja kaksi kertaa ROP vuonna 2003 Jean Loughboroughilla (kennel Cataphract) ja vuonna 2004 Laureen Williamsilla (kennel Jodel). FI mva Scarface August Moon on ollut hienosti ROP ja FI mva JV-10 Scarface Saturday Boy kaksi kertaa PU-sijoilla ja FI mva Scarface My Gypsy Girl ja FI mva Scarface Go Metalstaff molemmat VSP ja PN1.

Paavon veljet Fi mva Scarface Platon ”Mooses” oli 2001 Fred Gaddilla PU3 ja samana vuonna Scarface Poor People” Remi” PU4 ja sisko Fi mva Scarface Princess ”Bertta” David Levylla ( kennel Alidav) PN2 vuonna 2002. Fi mva Scarface My Gypsy Girl ”Tyttö” oli 2004 Laureen Williamsilla VSP ja PN1 ja Tytön veli FI mva Scarface Morka PU3. Tytön tyttäret CIB FI mva Scarface Gold Irish Rose ”Flicka” oli vuonna 2006 Vera Westwoodilla (kennel Nethertonion) PN4 ja Fi, Su mva Scarface Go Metalstaff ”Svea” VSP/PN1 vuonna 2008 Paul Stanwaylla (kennel Waystaff) ja Tytön poika Scarface Gallant Pirate ”Esko” Gerald Westwoodilla (kennel Nethertonion) PU4.

Scarface Gold Irish Rose ”Flickan” tytär Fi mva Scarface Lily of Valley vuonna 2011 Cornelia Bergundthalilla PN4 ja poika Elmo vuonna 2010 PU4 ja tänä vuonna PU2 ja tyttären/ Scarface Lucky Devil ”Lolan” poika Scarface Always Summer ”Diego” PU3 Kevin Jonesilla (kennel Maxsta) vuonna 2012 ja veli FI mva Scarface August Moon ”Reino” 2013 ROP Karon Jacksonilla (kennel Jackabyte). Reinon siskon Scarface Angel ”Fondin” tytär Fi mva Scarface Rosa”Muusa” oli tänä vuonna PN2 Mc Dermott Gillianilla (kennel Macardermus).

Scarface Hoya Bella ”Ella” vuonna 2005 Ann Dickillä (kennel Bourtie) PN3, Ella on FI mva Scarface The Beatlesin ”Lemmyn ” isoisoäiti (myös Muusan) ja Lemmy oli vuonna 2011 Bill Blackerilla( kennel Grossguns) PU2. Vuonna 1999 FI mva Scarface Zaicca”Körmy” oli PU3 Yvonne Hedgesillä (kennel Ramblix), Körmyn sukulinjoja ei ole nykyisissä Scarface staffeissa. Näin siis erkkareissa on mennyt vuosien saatossa ja toivotaan, että tulevaisuus on yhtä valoisa.

Viimeinen Scarface staffitapaaminen tälle syksylle on sunnuntaina 24.9 klo 13.30-15 Turussa Kupittaalla, tervetuloa joukolla mukaan.


Milla Mäkivaara, kennel Finemills: Ihannestaffini

Kiitos kirjoituspyynnöstäsi!

Ihannestaffini on.... Kaunis narttustaffi.. Tumma ,kiiltävä , hyvä turkkinen. Vankka, terveesti rakentunut, kompakti runko ..kaunis pää, tummat, pyöreät silmät joissa ihana lempeä ilme... Eloisa mutta tasapainoinen luonne ja heiluva häntä❤

Ensimmäisen staffin hankimme v. 2006 , Heppatyttönä se Afgaaninvinttikoiran ja hevostallin yhtälö ei tuntunut oikealta...

Staffeissa rakastuin näköön ja kokoon sekä upeaan luonteeseen, älykäs aina innokas ja aktiivinen liikkuja, ihmisläheinen , persoonallinen ja herkkäkin.
Siisti, sopivankokoinen pusukone.

Hyvä luonne ja vahva ,terve rakenne ..niitä arvostan!

milla

Anitta Kröger: Ihanne staffini

Heissan staffiporukka!
Kiitos Marjaanalle kutsusta kirjoitella ihannestaffista.
Alkuun vähän taustaa staffihulluudeksi kuvattuun diagnoosiini. Reilu kolme vuotta sitten tapasin ensimmäisen staffin livenä, naapurirapussa asui herra nimeltä Turo. Kun tapasimme, niin naamassani ei ollut kohtaa mitä kyseinen herra ei olisi putsannut ja tuntui kuin tornaado olisi pyörinyt ympärilläni. Voi sitä iloisuuden määrää. Silloin heräsi kiinnostus kyseistä rotua kohtaan ja seuraavan vuorokauden istuskelinkin tietokoneella tutkiskelemassa kyseistä rotua ja staffien ominaisuuksia. Mielessäni puntaroin, josko tämä olisi minulle SE rotu. Aikaisemmassa elämässäni kaikki koirat ovat olleet enemmän tai vähemmän metsästyskoiria. Lopulta mieleni tulos oli KYLLÄ.

Otin yhteyttä Scarface kenneliin ja loppu onkin sitten historiaa. Ensimmäisen ja tällähetkellä ainakin vielä toistaiseksi ainoan staffini sain kotiini heinäkuussa 2014. Siitä päivästä virallisesti alkoi tämä tautini.
Ensin mielestäni oma Sällini oli yksinkertaisesti paras ja kaikkein oivallisin, fiksuin, hassuin sekä rakastettavin koira, eli juurikin ihannestaffini. Nyt monet muutkin staffit ovat päässeet melko lähelle tuota kuvausta.

Staffissa minua viehättää sen iloisuus, älykkyys, avoimuus, rohkeus, huumorintajuisuus ja koko se pieni lihaksikas energiapakkaus. Voi sitä riemun määrää, kun tulee kotiin ja Sälli ottaa vastaan. Aivan sama onko ollut 2 minuuttia vai 2 päivää pois, aina yhtä suurella rakkaudella vastaanotto on. Samoin on kaikki tuttujeni staffit tervehtimässä, en usko että on olemassakaan sellaista hassua hännän heiluttajaa, joka ylenkatsoisi ketään ihmistä. Sälli ainakin rakastaa kaikkia....tahtoipa toinen osapuoli sitä tai ei! Kesällä Ruotsin erkkarimatkalla laivalla tuli neljä pientä mukeloa tervehtimään Sälliä, joka häntä heiluen nuoli parin pojan nassut...tästä nyt ei välttämättä tykännyt kuin kyseiset pienet nauravat pojat sekä koira. Mutta tulipahan poikien räkäjanat putsatuksi. Sellainen pusukone on staffi.

Pentuna ensimmäinen harrastus oli pentukoulu. Siellä tunsin itseni tyhmemmäksi kuin koirani, mutta se nyt ei mikään ihme ollut. Nyt mitä ilmeisemmin kyseinen koulutus kantaa hedelmää, sillä koiranäytteyissä Sälli menee kenen kanssa vaan kehään ja ovat sitä helpoksi vietäväksi kehuneet. Joskus kun Sälli menee kehään, olen lukevani sen ilmeestä, että "pysy sä vaan kaukana ja anna mun mennä kierteleen niiden kanssa jotka osaa". Tämä järjestely on sopinut itselleni erittäin mainiosti. Itse en kehään halua, mutta vähitellen alkaa oma silmäkin kouliintua katsomaan koiria ....vai miten se meni...näyttelyt on vieneet niin mukanaan, että menneenä kesänä havaitsin SuomiPopilla erään artistin purennan olevan EVA-luokkaa ja siihen jäi musiikkiin keskittyminen.

Älykkyys ja rohkeus tuli esille hevostelujen kautta. Treenasimme Sällin kanssa ravihevosta ja Sälli pääsi aina jäähdyttelylenkille mukaan. Tiesi odottaa kiltisti hetkeä jolloin sai tulla mukaan ja mielellään tuli aina henkivartijaksi. Kiersi puskat ja ojanpohjat osoittaen nuorelle hevoselle, että kaikki möröt on karkotettu. Koskaan se ei mennyt hevosen jalkojen alle, vaikka läheltä pollea komensikin. Väitän, että nämä kaksi keskustelivatkin keskenään. Voinkin siis sanoa, että ihannestaffini on rohkea vaan ei tyhmän rohkea.

Huumorintaju on staffeilla mielestäni varsin mainio. Ensimmäisenä tulee mieleeni Poppet, tuo ihastuttava mummumammeli joka osaa musisoida kuivuneella puun lehdellä. Lehti huulien väliin ja laulaa hienoa serenadia, tosin ehkä tähän senkin ajaa namien aneleminen...jotkut voisivat kutsua sitä ahneudeksi. Tai lukuisat kuvat rikotuista tavaroista ja staffin ilme "räjähti enkä tiedä miksi, milloin enkä edes miten".

Mitä olen itselleni saanut ihanan Sällini matkassa? Lukuisia ystäviä sieltä ja täältä, hauskoja hetkiä näyttelyissä, koulutuksissa ja monenmoisissa tapaamisissa. Nyt asuessani jälleen Kokemäellä, tuntuu että Sällin tuntevat kaikki. Puolisoni on tuonut useamman kerran kyliltä Sällille terveisiä ja monelle minä en ole enää Anitta, vaan Sällin äiti. Tosin tuota äiti nimitystä en allekirjoita, sillä se kuuluu Fondille.

Ihannestaffi on ennenkaikkea terve, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Kiitos tästä kuuluukin kasvattajille! Me omistajat voimme vain ylläpitää koiran hyvinvointia ja tehdä sen elämästä mielekästä sekä mahdollisimman hyvää, samoinhan stafferomme tekevät meille.

Aurinkoista syksyä toivotellen!
Anitta ja ihannestaffini Scarface Rasputin alias Sälli


EI SAA KOPIOIDA EI LINKITTÄÄ EIKÄ JAKAA

SCARFACE UUTISET ELOKUU/2017

On jo sadonkorjuuaika, kesä melkein meni jo ja ilmat olivat vaihtelevia. Espanjassa mitattiin kaikkien aikojen lämpöennätys Cordopassa 47,3 astetta kun taas Suomessa ei ole ollut kovin montaa hellepäivää.

Olen saanut mukavasti yhteydenottoja Scarface veteraanien omistajilta, vanhin elossa oleva Scarface kasvatti on tietääkseni Scarface Carpe Diem” Aada”, joka täyttää marraskuussa 17 vuotta, kunnioitettava ikä! Scarface Mandy ”Armi” ja Fi mva Scarface Mr Black ”Otto” ovat 14 -vuotiaita ja Fi Mva Scarface Tina ”Siiri” ja Scarface Tempo ”Äijä” 13 -vuotiaita ja Scarface Gallant Pirate ”Esko”, Scarface Ghost Queen ”Aura”, Scarface Green Star ”Oiva” ja Fi Mva Scarface Good Girl ”Viivi” kaikki 12- vuotiaita ja Scarface Papillon ”Papi” 11 vuotta ja 10- vuotiaita elossa olevia onkin jo enemmän mm. Scarface Jari -K ”Pontus" ja Scarface D- ja B -pennut.

Scarface S-pennut Elmo, Tarmo, Otto, Fattis, Mimmi ja Nelli ovat elokuun alusta veteraaneja, niin se aika kuluu. Erikoisnäyttelyn tuomari Miguel Navarro, Espanjan staffiyhdistyksen presidentti ja menestynyt kasvattaja kennelnimellä d Spain Fuego Negro ihastui FI mva JV- 09 Scarface Saturday Boy:n ”Elmoon” eikä ollut uskoa Elmon korkeaa ikää. Tosin tuomari laittoi Elmon edelle oman kasvattinsa d Spain Fuego Negro Cassiuksen pojan Harrystaff Yukonin Elmon ollessa hienosti PU2! Fi mva Scarface Rasputin ”Sälli” oli valioluokan kolmonen ja Sällin jälkeläisluokka hienosti kakkonen, kiitos Salinalle Sällin esittämisestä ja suurkiitos Sällin jälkeläisluokkaan osallistumisesta, kaikille tuli pitkä päivä.

Erikoisnäyttelyn narttujen tuomari McDermott Gillian Englannista arvosteli objektiivisesti. Heidi esitti Muusan/ Fi mva Scarface Rosan upeasti valioluokan voittoon ja PN2! Kulta tuli valioluokassa hienosti kolmanneksi ja sai palkinnoksi kotiinvietäväksi äidilleen ja Jacobille tuliaisia. Onnea Kirsille, Timolle ja Elmolle ja Heidille ja Muusalle! Scarface kennelin penturintamalla ei ole ollut kovin vilkasta tänä kesänä. Ensi vuodeksi on suunnitteilla pennut Muusalle / Fi mva Scarface Rosa ja Roughnecks Leading Light ”Pomolle” ja Scarface Maisy Daisylle ” Maisalle”, sulhanen on vielä pohdinnassa. Toivon, että ensi keväänä viedään useita Scarface kasvatteja luonnetestiin (4 -vuotiaita tai vanhempia). Voitte kysyä Anittalta ja Heidiltä, kuinka mukavasta jutusta on kyse. Staffiyhdistys on ansiokkaasti järjestänyt useita luonnetestejä vuodessa ja paikkoja kyllä riittää.

Scarface-päiviä vietettiin 13.8 Anittan ja Arin maatilalla ja kesämökeillä Kokemäen joen rannalla, Sällin kotona. Paikka oli upea, järjestelyt hoidettu ammattitaidolla, hirvikeitto ja marjatäytekakku olivat herkullisia; kaiken kaikkiaan mukava päivä staffien ja staffi-ihmisten parissa, myös sää oli suosiollinen, ainoastaan pientä tihkua tuli aika ajoin. Scarface-päivien uutuutena oli turististaffi- ja paras pari BIS ja jo perinteinen Scarface paras uros/narttu ja BIS. Kiitos kaikille talkoolaisille,osallistujille, erinomaisille tuomareille Annelle ja Millalle sekä Heidille ja Juholle upeista kuvista ja suurkiitos Anittalle! Vaikuttaa siltä, että Scarface päivien ulkoistaminen Ampuminmaan saarelta oli enemmän kuin tervetullut vaihtoehto, uusi paikka, uudet ideat ja into. Ensi vuonna Scarface-päivää vietetään Keski-Suomessa Maritan luona.

Marica Ahlroth, kennel Fiteck: Ihannestaffini

MINUN IHANNESTAFFINI ON… … se joustava terrierimäinen ilopilleri, jonka rakenteessa mittasuhteet ovat rakentuneen oikein. Ei ylirakentuneita tai liian niukkaa, sillain terveen mallisesti. Se kuva on mielessäni. Kauniisti itseään kantava ja vapaasti ravaava, ei liian lyhyttä ja jäykkää askelta, mutta ei myöskään mitään liian korkealla liitävää.

Pyöreä kallo-osa ja siihen sopivan kokoinen vahva kuono-osa, jonka tiiviit kuivat huulet ja oikean kokoiset sieraimet luovat tasapainoisen staffin pään. Isot valkoiset hampaat oikea asentoisena kuuluvat ihannestaffilleni ilman puutoksia. Tummahkot turkin väriin sopeutuvat pyöreät silmät ja kauniit sopusuhtaiset ruusukorvat. Oikean mallinen otsapenger kuuluu kokonaisuuteen, ei liian ylikorostunut eikä ryppyinen. Vahva alaspäin levenevä kaula yhdistyy lihaksikkaaseen runkoon. Suora oikein kannettu selkälinja ja kauniisti kaareutuneet kylkiluut luovat oikean mallisen ja pituisen kokonaisuuden syvän rintakehän kanssa, hännän jatkuen kauniisti laskeutuvana alaspäin. Vahvat suorat raajat oikean mallisilla tassuilla luo sen terrierimäisen joustavan ihannestaffini. Leveä ja lihaksikas reisi takaa mallikkaan voimakkaan takaosan. Rakenteen mittasuhteilla on merkitystä, kun haetaan ihannetta. Ja ne kulmaukset, ne ovat tärkeät, mutta ei liikaa.

Oikeat mittasuhteet luustossa luovat terveesti liikkuvan staffin ja näin siitä saa varmemmin pitkäikäisen harrastuskaverin. Puhtaat kirkkaat värit riittävällä pigmentillä kuuluvat staffin lyhyeen tiheään ihon myötäiseen karvapeitteeseen. Terve iho vahvalla karvoituksella.

Kuuliainen ja viisas staffi sopivasti terrierimäisellä terävyydellä puhuttelee minua enemmän kuin pehmeän pidättyväinen, myös ihannestaffini sukutaulun yksilöt edustavat tällaisia yksilöitä. Staffin kuuluu olla kiinnostunut ympärillään tapahtuvista tilanteista iloisella mielellä ja osata myös rauhoittua pian. Parhaimmillaan se on, kun saa olla mukana puuhaamassa sisällä tai ulkona,säällä kuin säällä.

Ihannestaffini sukutaulussa on laajasti terveystutkittuja yksilöitä ja vahvasti omaa malliaan periyttäviä persoonia. Geneettistä monipuolisuutta unohtamatta. Terveyden suhteen löytyy mahdollisimman paljon tietoa kasvattajilta, vaikka ovatkin ulkomaisia. Tiiviit kontaktit ulkomaisten koirien tuojiin ja kasvattajiin on ensiarvoisen tärkeää.

Kiitos Marjaana kysymästä; tässä on aika laajasti siitä mikä minulle kasvattajana ihannestaffi ON :)


Kirsi ja Timo Susi: Ihannestaffimme

Hei staffinistit!!

Kiitos kutsusta kirjoittaa meidän ajatuksistamme ihannestaffista.
Olemme perhe, jossa asustaa kaksi aikuista ja kaksi nuorta, joista toinen on jo lentänyt pesästä. Staffeja meiltä löytyy kaksi. Vanhempi Elmo, saapui onnekkaan sattuman kautta 2009 ja nuorempi Saaga, Elmon lapsenlapsi, vuoden odottelun jälkeen syksyllä 2016. Harrastukseksi meillä Elmon kanssa muodostui näyttelytouhu. Alku oli noviiseille haastavaa ja uutta, mutta varsin koukuttavaa, kun jo junnuna melko valmis uros tuntui miellyttävän näyttelytuomareita. Aika näyttää, mihin Saaga nuoren intonsa purkaa vartuttuaan.

Vuosien myötä ollaan kierrelty Suomea ja pariin kertaan myös ulkomailla. Kerran Englannissa Cruftsissa ja kerran Ruotsissa My Dogissa. Vastaan on tullut monenmuotoisia ja -värisiä Staffeja. Rotumme yksi rikkauksista onkin ulkomuodon moninaisuus. On hoikkaa, tanakampaa ja bullimpaa tyyppiä. On ruusukorvaa, pystykorvaa ja jotain siltä väliltä. Oikeastaan ainoa yhteinen piirre on villisti vispaava häntä ja riemukas pusutervehdys.

Parhaita piirteitä Staffissa ulkomuodollisesti onkin meidän mielestämme vahva ja kompakti runko, sekä veijarimainen, sydämet sulattava ”hymy”. Staffin luonteeseen jo rotumääritelmänkin mukaan kuuluu rohkeus. Terve rohkeus ja pelottomuus tarpeen vaatiessa ovat ihannestaffin ominaisuuksia. Ihannestaffimme luonne on avoin, helposti lähestyttävä ja innostuva. Kaikessa arjen puuhissa mukana viihtyvä ja sopeutuva, koska arkihan näiden kanssa on se tärkein aika. Staffi on ennenkaikkea perheenjäsen ja Ystävä isolla Y:llä. Harrastukset vievät vain pienen prosentin koiran elämästä. Myös terrierimäinen temperamentti kuuluu Staffille. Ihannestaffi nauttii läheistensä seurasta, mutta osaa myös viihtyä ja viihdyttää itseään, koska yksinäisiä hetkiä mahtuu jokaisen arkeen. Omista rakkaista Staffeistamme löytyvät pitkälti nämä ihannestaffin piirteet. Molemmat toteuttavat itseään aivan eri tavoin. Saaga järjestää jännitystä elämään huikealla energialla ja Elmo puolestaan, aikuisen koiran rauhallisella itsetunnolla, osaa taitavasti purkaa neidin latausta. Alussa väreistä tutuin, punainen, oli se ainoa oikea, mutta varsin nopeasti muunkin väriset ja tyyppiset Staffit saivat ihailevia katseita osakseen.

Itsestäänselvyytenä tietenkin, ihannestaffi on terve! Onneksi vastuu jalostustoiminnasta ja parhaista mahdollisista yhdistelmistä jää kasvattajille. Tuo tietovyöry esi-isistä ja sukulaisten geenipohjasta tuntuu mahdottomalta käsittää tällaisille tavallisille tallajille. Meille omistajille jää vastuu pitää koira parhaassa mahdollisessa kunnossa, sekä henkisesti että fyysisesti!

Touhukasta kesää toivottavat,
Kirsi & Timo ja
Scarface Saturday Boy ”Elmo” & Mahottoman Armi ”Saaga”
SCARFACE UUTISET ELOKUU/2017

Scarface kotisivut (www.kennelscarface.com) ovat uudistuneet, uutuutena on kerran kuukaudessa julkistettava kuukauden tähti staffi, jonka kasvattaja Marjaana Koskinen nimeää. Staffi on rotumääritelmän huipputasoa eikä ole kennelin oma kasvatti. Sivujen uutena on myös ”mitä vanhat valokuvat kertovat?”. Ajatuksena on muistella vanhoja näyttelyitä, monasti jo edesmenneitä staffeja, tuomareita, handlereita ja kehän laidalla olleita staffi-ihmisiä. Uusin kotisivujen juttu on kutsukirjoitus, jonka aiheena on ”ihannestaffini”. Kirjoittajiksi on pyydetty merkittävän ja arvostetun kasvattajan näkemys ihannestaffista sekä innokkaan ja rodulle omistautuneen staffin/staffien omistajan /omistajien näkymys samasta aihepiiristä kera valokuvien. Juttu ei ole kovin pitkä, korkeintaan A4 verran. Kulta käkättää kolumnit ovat lomalla jonkin aikaa, Kulta ei oikein ole saanut kynäänsä ”syttymään”. Kun ne taas aikanaan ilmestyvät, ne löytyvät Scarface facebookryhmästä. Suljettuun Scarface facebook-ryhmään ovat tervetulleita Scarface staffien (elossa olevien) omistajat perheineen. Sivujen webmasterina toimii aina aktiivinen Tiina Talvitie; Lemmyn ja Janiksen emäntä. Tosin kasvattaja itse ei ole lainkaan facebookissa, mutta toivoo, että kasvattien asioissa maltetaan edelleen ottaa yhteyttä joko tapaamisissa, puhelimitse tai sähköpostin kautta, tosin näin onkin tapahtunut 80 prosenttisesti.

Toivon, että nämä kotisivujen uudistukset/lisäykset auttavat muistamaan rodun historiaa, luomaan positiivista ilmapiiriä staffimaailmaan (ei niin kilpailuorientoitunutta kuin nyt) ja että keskityttäisiin rotuun vähän syvällisemmin kuin ainoastaan koiranäyttelyiden tai kokeiden kautta. Henkinen pääoma ja pohdinta on hauskaa, kun malttaa hetkeksi pysähtyä. Kiitän jo etukäteen kirjoituksista sekä kuukauden tähti staffien kuvista sekä Scarface kasvattien omistajia kuvista, Tiina Talvitietä webmasterin tehtävien hoitamisesta ja Hanna Wathenia Scarface kotisivujen ansiokkaista ja työläistä päivityksistä ja Anitta Krögeriä upeista kuvista. Tehdää yhdessä kotisivuista aina vaan mielenkiintoisemmat.

Olen heinäkuussa lueskellut The Stafford Book 2016 kirjaa, jonka on toimittanut Alan Hedges, kyseessä on ikäänkuin” staffien raamattu”. On ikävää huomata, että staffien taso ei ainakaan kuvien perusteella ole niin korkeaa luokkaa Englannissa kuin aiemmin, onko sitten syynä uuden sukupolven staffituomarit, jotka eivät omaa kovin hyvää koirasilmää kuin aiemmin tai sitten Englannissakin oltaisiin siirrytty ikävään sulle mulle periaatteeseen, annan sinun kasvatillesi sertin, kun taas vastaavasti saan omalleni sertin. Staffien koko tai korkeus on edelleen liian korkea staffin säkäkorkeus on 36-41 cm suhteessa painoon ja urosten paino pitäisi olla 12,7-17,2 kiloa, narttujen 10,9-15,4 kiloa. Aika harva staffiuros on rotumääritelmän sisällä painonsa puolesta Suomessakaan, nartut ehkä paremmin. Heitänkin SBTY ryn hallitukselle pohdittavaksi josko erikoisnäyttelyn yhteydessä voisi ensi vuonna toteuttaa staffin painon punnitsemisen ja säkäkorkeuden mittaamisen, niin nähtäisiin miten lähellä tai kaukana rotumääritelmää staffimme ovat kokonsa puolesta ?

The Stafford Book kirjaa pikaisesti selaamalla,voi huomata myös, että staffin korvissa on myös variaatiota niin koossa kuin koiran korvan rakenteessa eikä kaikilla korkeasti palkituilla ole kunnollisia ruusukorvia eikä kauniita puolipystyjä, korvat ovat liian raskaita ja suuria; myös ryppyisiä naamoja sekä liian paksuja ja rokkuvia huulia näkee samoin hajavarpaisuutta ja pitkiä varpaita sekä kevyitä raajaluustoja jopa monilla sertillä palkituilla yksilöillä. Muotovalioiden silmät ovat yleensä tummat, mutta monilla mustilla staffeilla on silmien ympärillä karvattomuutta ja silmät eivät aina ole rotumääritelmän mukaiset pyöreät ja keskikoiset ja kaukana toisistaan, pieniä ja vinoja silmiä näkyy myös. Punaisilla staffeilla voi olla liiaksi mustia karvoja turkissaan tai naamapigmentti ei ole riittävä, hyviä punaisia näyttää olevan harvassa. Kuvien perusteella kauniilta ja hyvänväriseltä punaiselta urokselta näyttää CH Jazz De Power Breton, jonka sukutaulussa on linjattuna ch Baysend Nice One Cyril. Toinen kaunis punainen uros on Espanjan voittajanäyttelyn voittaja Es ch Lord Largo Pineapple Du Clan Molotov, joka Englannissa kilpailessaan on napsinut luokkavoittoja. Englannin vuoden 2016 staffi on Pomon/ Roughnecks Leading Light serkku kaunispäinen, hyvän pigmentin omaava ja kaunisraajainen Ch Staffash The Hurricane, sama pied uros voitti myös Cruftsin.

Englanti on staffin kotimaa ja edelleen mahtimaa myös pentujen määrässä. Vuonna 2015 Englannissa rekisteröitiin 4531 staffin pentua, joista 3100 sinistä, 790 mustaa, mustaa valkoisin merkein,bl/br ja bl/br valkoisin merkein, 231 brindleä eri sävyin, 330 punaista tai punaista valkoisin merkein, 42 fawn tai fawn valkoisin merkein, 36 valkoista ja yksi black and tan. Englannissa tehtaillaan myös huikea määrä rekisteröimättömiä staffinpentuja.
Englannin suurimmissa staffipentueissa oli 12 pentua (3 kpl), 11 pentueen pentueita oli 12 kpl ja 10 pennun 42 kappaletta. Käytetyin valiouros oli vuonna 2015 CH Eclypstaff Cuz I Can,joka on isänä 20 pentueessa ja 47 pennulle yhden vuoden aikana ja käytetyin ( ei valio uros) Blue Turk, jolle kertyi 18 pentuetta 149 pentua ,joista 143 pentua sinistä yhden vuoden aikana. Englannissa siniset staffit ovat kalliimpia kuin muun väriset ja erittäin suosittuja, onneksi Suomessa ei olla kovin innostuttu mistään muotiväreistä ja pevisakin estää sinisen sinisen yhdistelmän ja on hyvä muistaa, että sininen väri pitää sisällään myös terveydellisiä ongelmia.

Heinäkuussa kirjoitin, että Ruotsin erikoisnäyttely on yhtä aikaa Suomen erkkarin kanssa vuonna 2018. Nyt oikaisen asian, onneksi näin ei ole. Juttelin Ruotsin staffiyhdistyksen puheenjohtajan kanssa ja hän kertoi,että Ruotsin erikoisnäyttely on 8.7.2018. Viikon väli näyttelyissä. Toivottaa olisi, että Suomen juhlaerikoisnäyttelyyn kutsuttaisiin englantilaisia pitkänlinjan staffikasvattajia tuomareiksi, jotka osaavat arvostaa kaikkia eri värejä.


EI SAA KOPIOIDA EI LINKITTÄÄ EIKÄ JAKAASCARFACE KENNELIN UUTISET / Heinäkuu 2017

13.6 Fondi/ Scarface Angel ja Saana/ Scarface Sapphire osallistuivat luonnetestiin sateisena ja koleana päivänä. Kasvattajana olen todella tyytyväinen molempien tyttöjen tulokseen. Anitta ohjasi Saanan eikä voi kuin ihmetellä, miten hyvä ote Anittalla on eläimiin/koiriin. Saana menetti 40 pistettä taisteluhalusta, tuomari totesi, että Saanan taistelutahto on riittämätön ( -20 pistettä, jos taistelutahto on kohtuullisen pieni tulee +20 p.). Edelleen tuomari totesi, ettei Saana koskaan eikä missään tilanteessa purisi ihmistä eikä käyttäytyisi hyökkäävästi ihmistä kohtaan. Olemme kasvattajina halunneet luoda staffeista luotettavia perhekoiria, ilman taistelutahtoa, joten meille Scarface kasvattajille Saanan tulos oli täydellinen, kympin tulos! Saanan pisteet olivat 117 ja laukausvarma, taistelutahdosta menetti -40 pistettä ! Luonnetestissä mitataan liiaksi palveluskoirien ominaisuuksia, siksi se ei ole paras mahdollinen testi staffeille. Saana on ainut tiedossa oleva Scarface staffi, jota käytetään metsästyksessä, ajaa peuroja ja jäniksiä. Heidi ohjasi Fondin ja Fondi sai taisteluhalusta +20 pistettä kohtuullisen pieni taisteluhalu ja kokonaispisteet 153 ja laukauskokematon. Fondin suoritus ja Heidin ohjaus oli erinomainen ja pimeässä huoneessa Fondin suoritus oli mallikas, Heidi löytyi nopeasti. Toivon tosiaan, että yli 4- vuotiaiden Scarface staffien kanssa osallistutaan luonnetesteihin tai luonnekuvauksiin,kun amstaffi- ja staffiyhdistys ovat niitä aktiivisesti järjestäneet, suurkiitos Susanne Berghällille. Scarface facebook-ryhmässä keskusteltiin pienikokoisista staffeista ja arvosteltiin siinä samassa kasvattajan tekemää pentueyhdistelmää. Lyhyesti haluan vastata molempiin kysymyksiin, minultahan niitä ei kysytty, tiedusteltiin asiaa viisaammilta, paremmin asiaan perehtyneiltä henkilöiltä... Kukaan kasvattaja ei pysty etukäteen arvioimaan, minkäkokoisia staffin pennut aikuisena ovat, jos tehdään ulkosiitos yhdistelmä. Jos taas tehdään linjasiitos, silloin koosta tiedetään enemmän. En usko, että kukaan kasvattaja haluaa, että linjoissa olisi kääpiökasvuisuutta eli kondrodysplasiaa, joka periytyy autosomaattisesti ja tuo mukaanaan sairauksia. Lohen työryhmä on löytänyt kondrodysplasiaa eristävän geenin ITG10-geenin mutaation. Jos haluaa, että koira on 11 kiloinen, kannattaa ottaa joku muu rotu kuin staffi, staffinartut harvemmin ovat 11 kiloisia tai sen alle. Scarface staffinartut ovat noin 13-17 kiloisia. Toisaalta staffinartut harvemmin ovat yli 20 kiloisia, yleensä tällaisessä tapauksessa koiraa on ruokittu liikaa ja liikalihava koira voi olla vaikka kuinka painava. Jos omistaja pitää nuoren staffinsa vuodesta toiseen liian lihavana, tekee kyllä koiralleen ”karhun palveluksen” vanhemmalla iällä.

Mitä taas tulee C/C -lonkkaisen ja D/D-lonkkaiseen yhdistelmään, siinä pelkästään lonkkakirjaimet eivät kerro totuutta. D/D-lonkkaisen uroksen lonkkaindeksi on 101 arvosteluvarmuus 79 % eli lonkkaindeksi kertoo, että uros periyttää erittäin tervelonkkaisia jälkeläisiä ja uroksen oma lonkkaindeksi on noussut terveen lonkkaindeksin tasolle B/B, jälkeläisistä 54 % on tutkittu. Nartun isän arvosteluvarmuus on huimat 84 % ja 44 % jälkeläisistä on tutkittu. Nartun emän jälkeläisistä on tutkittu noin 80 prosenttia ja lonkkatulokset ovat olleet ihan kohtuullisia: A/A lonkasta C/C-lonkkaan ja koska narttu on tuontistaffi, arvosteluvarmuus on 63 % ja emän lonkkaindeksi 100% ja B/B. Kannattaa katsoa myös lonkkakirjaimen lisäksi arvosteluvarmuutta, lonkkaindeksiä ja sukutauluja vähän laajemmin. Ja kannattaisi muistaa, että staffien perimä on muutakin kuin lonkat! On suuri joukko muita perinnöllisiä sairauksia esimerkiksi epilepsiasta kaihiin. Luonteetkin merkitsevät ja huomattakoon, ettei kyseinen yhdistelmä toteutunut. Internet aikakaudella lyötyy ”jokajunaan” mielipiteitä, ovat ne sitten perusteltuja tai perusteettomia.

Scarface staffit (12 kpl) osallistuvat aktiivisesti erikoisnäyttelyyn, huolimatta siitä, että molemmat tuomarit ovat kallellaan mustiin staffeihin. On myös aika erikoista, että Suomen erikoisnäyttelyyn on valittu tuomariksi Mc Dermott Gillian (UK), joka arvostelee staffinartut (valiot ja veteraanit) Ruotsin erkkarissa kolme viikkoa ennen Suomen erkkaria ja on aika erikoista, että urosten tuomari on espanjalainen, kun englantilaisia staffituomareita ei muissakaan näyttelyissä ole. Olisi perusteltua edes kerran vuodessa saada arvio rodun kotimaan tuomarilta. Näitä tuomarivalintoja voi vain ihmetellä ja vanha hallitus on tehnyt ne, perusteluja en ole kuullut. Ensi vuoden erikoisnäyttely on laitettu Ruotsin erikoisnäyttelyn kanssa samaan viikonloppuun, sekin on aika erikoista. Toivoa sopii, että ensi vuoden tuomarit kutsuttaisiin rodun kotimaasta Englannista ja olisi myös mukavaa, etteivät tuomarit olisi värirasisteja!


EI SAA KOPIOIDA EI LINKITTÄÄ EIKÄ JAKAA

SCARFACE KENNELIN UUTISET

Suomen alkukesä on ollut viileätä ja koleaa, mutta kyllä aurinkoisiakin päiviä on ollut. Ilma on ollut samoilla sfääreillä kuin Scarface kennelin toiminta.
Viuhu tuli viisi viikkoa sitten isäksi, Sinibin kennelissä on 5 suloista staffinpentua, Sällillä on prinsessa ja prinssi Finemills kennelissä sekä Hansulla aivan ihana pikkutyttö ”Hertta”, Honeystaff kennelin kantanarttu. Elmolle odotetaan pentuja NobleAlly nartun kanssa ja pennut tulevat Fi-nell s
kennelnimelle.

Maisalla on tulossa juuri pennut ja Janis oli yllättäen röntgenissä tyhjä, vaikka ultrassa näkyi 6-7 pentua. Aikamoisen pohdinnan paikka on ollut tuo Janiksen tapaus. Kun netistä on selvittänyt asiaa, siellä todetaan, että narttu voi luoda pentunsa mm. seuraavista syistä : infektiot, hormonihäiriö, kilpirauhasen tai keltarauhasen vajaatoiminta. Jos ja kun heti ultran jälkeen ( 29 vuorokautta)
pennut ovat resorbtioituneet syystä tai toisesta, omistajat eivät välttämättä edes huomaa mitään. Olen kasvattanut aikoinaan angorakaneja ja kanit loivat pentunsa esimerkiksi pelästyessään esim. kovaa ääntä eli henkiset tekijät myös vaikuttivat voimakkaasti eläimiin.

Ei voi välttyä myös ajatukselta, etteikö ultra vaikuttaisi. Janis ultrattiin tiineyden 29 vuorokaudella ja eläinlääkäri on lausunnossaan todennut, että pentuja oli 6-7. Onko niin, että uusia ultraäänilaitteita ei koekäytetä ennen kuin ne otetaan ammatilliseen käyttöön ? Ja kun tiedetään, että ultralla hoidetaan nykyisin esim. maksa- / rintasyöpää mm. ultralla(lämmöllä) poistetaan kasvain, niin herää epäillys ultran vaikutuksista sikiöihin. Kun eläinlääkäreiltä kysyy asiasta, heidän
mielestään ultra on täysin luotettava eikä aiheuta siköiden irtoamista tai mitään muutakaan ongelmaa sikiöille. Vaikka näin väittävät, seuraavat Scarface pentueet syntyvät ilman ultratutkimusta.

Kasvattajan velvollisuuksiin kuuluu hoitaa prosessi vastuullisesti loppuun asti mm. sijoitusnartun eläinlääkäritutkimukset , varmistaa ettei tule kohtutulehdusta ja maksaa kaikki syntyneet kulut jalostukseen liittyen. Vaikka ei ole tulossa ensimmäistäkään pentua, kasvattajalle tulee maksettavaksi useita satoja euroja ( esim. sijoitusnartun pevisa, ultra, röntgen jne). Tässä tapauksessa Jacob vietiin hoitoon Mellilään ja tiistaipäivä ja -ilta kului Ampuminmaan- Espoon- Rymättylän-Ampuminmaan ja Lohjan välillä niin auton ratissa kuin veneen ohjaimissa. Kasvattaminen ei aina ole ”ruusuilla tanssimista”,mutta kaikella on yleensä tarkoituksensa. Uroksen omistajalle tuli myös kilometrejä ja
turhaa vaivaa. Marica haki Iiron sijoituskodistaan luokseen useammaksi päiväksi astutusta varten ja pyysi astukseen avuksi Ninaa ja vielä myöhemmin otti Janiksen yöksi luokseen omistajien työkiireiden takia, suurkiitos Maricalle ja Niinalle! Muiden kasvattajien ei kannata olla vahingon iloisia, yleensä kun osoittaa sormella jota kuta toista, osuu omaan napaansa. Pennunvaraajille on
erittäin ikävää, ettei narttu saakaan pentuja, joita on jo useamman kuukauden ajan tai jopa vuoden päivät odotettu mm.kesälomat on sovittu pennun luovutukseen jne. Kasvattaja / kasvattien omistajat ovat tavanneet tulevia pennunvaraajia ja kenneli on järjestänyt tapaamisia useamman kerran ennen
kuin perhe on päässyt varauslistalle, taas on mennyt aikaa, mutta ei voi mitään… Onneksi muissa kenneleissä on pentuja ,varmasti kaikki staffin pentua haluavat pennun saavat.

Scarface porukkaa on lähdössä Ruotsin erikoisnäyttelyyn 2.7 ja toivon myös, että mahdollisimman moni osallistuu Suomen erikoisnäyttelyyn Keuruulle 22.7.2017. Keskisuomalaiset staffi-ihmiset ovat talkoovoimin järjestämässä erikoisnäyttelyä. Heidän työmääränsä on ollut huikea. Kiitos siitä kaikille heille ja Maritalle! Saana ja Fondi ovat menossa 13.6 luonnetestiin ja Luka on käynyt
terveystutkimuksissa 8.6. Näyttelyrintamalla on mennyt hyvin ja toivotaan, että Konna vielä tänä vuonna valioituisi.

Jos haluat kommentoida kirjoitusta, lähetä sähköpostia koskinen.marjaana@gmail.com

SCARFACE UUTISET

Harri, Teela ja Ela olivat terveystutkimuksissa helmikuussa ja tulokset olivat erinomaiset, Harrilla A/A lonkat ja Teelalla ja Elalla B/B ja kaikkien kyynärät ja polvet olivat terveet, onnea koirien omistajille, kasvattajille sekä terveille vanhemmille Romeolle, Poppetille ja Fondille.

Staffien penturintamalla on myös vilinää, taitaa tulla kaikkien aikojen
ennätyskevät pentumäärässä, näin olen aistivinani. Scarface Honeylla on tulossa pennut; Maisan, Janiksen ja Muusan juoksuja odotellaan. Viuhusta ja Sällistä on mahdollisesti tulossa isiä kevään aikana. Staffin pennuista kiinnostuneita perheitä riittää, mutta aika moni hakee kotikoiraa ja lenkkikaveria, mihinkään harrastuksiin ei haluttaisi osallistua.

Sälli aloitti hienosti näyttelyt tänä vuonna ollen Turun kv:ssä VSP ja saaden cacibin. Staffiyhdistys järjestää luonnetestin 13-14.5.2017 ja toivon, että mahdollisimman moni yli 4 -vuotias Scarface kasvatti ( varsinkin jalostusyksilö) osallistuisi luonnetestiin. Ilmoittautuminen on 21.4.2017 klo 17 Riitta Partalalle numeroon 0400 225234 ja testi järjestetään Oulunkylässä (Jokiniementie 1 Helsinki).

Mitenköhän Cruftsin 2017 ROP uros Rubericla Trailbreaker olisi pärjännyt luonnetestissä ? Pistemäärä ei ehkä olisi nuossut edes hyväksyttävän suorituksen tasolle, sen verran arasti uros esiintyi terrieriryhmässä, maata pitkin ryömien ja kehästä pois vetäen, en usko että suomalaisessa näyttelykehässä olisi eriä saanut, eva olisi ollut todennäköisempi. Staffin luonteen kun pitää olla rohkea ja peloton!

Tänä vuonna Scarface -päivää vietetään sunnuntaina 13.8-17 Anittan luona Kokemäellä. Osallistumismaksu on 10 euroa/hlö, maksulla katetaan ruoka, juoma, kakkukahvit ja palkinnot. Ilmoittautuminen Anittalle. Talkoolaisia kaivataan ja kaikki joukolla mukaan!